Korisi on tyhjä.

Tuotehaku

Tuoteryhmät

Suomen Verkkomaksut

4K UHD

4K tai UHD tekniikka!

4K tarkoittaa 4 000 joka viittaa kuvan pikselimäärään eli kuvatarkkuuteen (resoluutio engl. lainasana) joka on noin nelja kertaa tarkempi verrattuna Full HD- kuvaan. Eli samassa kuvakoossa on noin nelja kertaa enemmän kuvapikseleitä jolloin tietysti pikselitiheys on merkittävästi suurempi kuin Full HD- kuvassa. Ja koska pisteitä on enemmän niin yksityiskohtaisuus 4K- kuvassa on huikeasti paljon parempi.

4K vs UHD

Virallisesti 4K- kuvatarkkuus on 4096x2160 pikseliä ja tämä on teollisen 4K- tarkkuuden pikselimäärä. 

Mutta 4K:sta käytetään myös nimitystä UHD (Ultra High Definition) joka on 'kaupallinen' 4K kuvan tarkkuus ja sen kuvasuhde on 16:9 joka on vakiintunut kuvaformaatti.


UHD- tarkkuus on pikselimäärältään matalampi kuin aito, teollinen 4K ja UHD:n pikselimäärä onkin 3840x2160 pikseliä kun aidossa 4K:ssa on 4096x2160 pikseliä. Tämä eroavuus johtuu siitä että aidon 4K kuvan kuvasuhde on 19:10 (1.9:1) ja UHD:n kuvasuhde on 16:9 (1.77:1) joten UHD vastaa nykyisiä kuvasuhteita jotka ovat vakiintuneita kuvaformaatteja sekä valkokankaissa että televisioissa.

Siksi UHD on enemmän tai vähemmän virallinen kuvatarkkuus jota ikään kuin virheellisesi on alettu nimittämään 4K:ksi vaikkei se ihan sitä olekaan. Jokapäiväisessä elämässä varmasti UHD tulee pysymään 4K- nimityksenä koska se on jo tarttunut ihmisten mieliin.

Lue lisää 4K tarkkuudesta Wikipediasta:
https://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ultra_HD

4K- kuva, onko siinä järkeä?

4K- tekniikka on saanut suurta huomiota osakseen ja erittäin suurta 'hypetysta' ja tietenkin markkinat vetävät siihen suuntaan. Televisioita on kaupan hyllyllä UHD- tarkkuudella ja hintakin on niissä tullut alas. Samoin 4K- videotykit ovat olleet markkinoilla jo jonkun aikaa ja tällä hetkellä 2016 vuoden lopussa ollaan menossa jo kolmannen sukupolven 4K- projektoreissa mikä näkyy niiden hinnassa selvänä laskuna. Tämä kaikki on hienoa ja haluammekin selventää miten siitä saa hyötyä ja mitä kannattaa välttää ettei huijaa itseään maksamaan 'överihintaa' Full HD- kuvasta jota luulee 4K:ksi.

4K- kuvamateriaali

Jos lähdetään ketjun alusta eli kuvauksesta niin viimeisimmän tiedon mukaan elokuvat kuvataan ja editoidaan 2K- kuvatarkkuudella (mmutamia poikkeuksia lukuunottamatta) jonka jälkeen ne skaalataan 4K- kuvatarkkuuteen, mikä on tietysti aneemista koska se ei vaan ole aitoa. 

Siltikin vaikka asiat ovat näin niin lopputulos on henkeäsalpaavan huikeaa ainakin isolla 2,7 - 5m leveällä kuvalla. Myöskin täytyy pitää mielessä se että vaikka toistaisi Full HD materiaalia niin kuvaskaalain (ainakin videotykeissä) nostaa pikselitiheyttä jolloin Full HD leffa on lähes UHD vertainen. Ja tämä on se hauskin puoli 4K laitteissa että vanhakin materiaali muuttuu paremmaksi.

4K TV on lähes turha!

Edellä mainitusta tullaankin toiseen seikkaan 4K kuvan kanssa eli sen koko. Virallinen suositus kuvan kokoon Full HD tarkkuudella on KATSELUETÄISYYS/1,5 = KUVAN LEVEYS. Esimerkiksi jos katseluetäisyyttä on 3m niin kuvan leveyden suosituksen mukaa tulisi olla 200cm leveä eli 90'' ja jos katseluetäisyyttä on 4m niin kuvan leveydeksi tulee 266cm eli 120''. Ja nyt puhuttiin vain Full HD kuvasta.

Normaaleissa oloissa TV on n. 50'' nykyään ja katseluetäisyys on yleensä sen 3-4m. Ja jos kuva muuttuu Full HD:sta 4K tuolla kuvakoolla ja katseluetäisyydellä niin se on aika lailla turha muutos. Sen hyöty on silloin todella minimaalinen koska ihmissilmä ei vaan erota enää sellaista tarkkuuseroa. Joten 4K puolustaa omaa olemassaoloa vain aidosti isolla kuvalla kuten projektoripohjaisessa kotiteatterissa.

4K videotykit

Me suosittelemme 4K kuvatarkkuuteen siirtymistä asianmukaisesti eli että hakee siitä maksimaalisen hyödyn. Se onnistuu 4K projektorilla ja riittävän isolla kuvalla jolloin saadaan WAU kerrointa roppakaupalla. Tällöin puhumme selkeästi yli 2m leveästä kuvasta oikeastaan kuvan pitäisi olla lähempänä 3m leveyttä tai enemmän niin silloin voidaan puhua aidosta elämyksestä.

Millä laitteilla toteuttaa 4K- kuvapuoli ja mitä ne maksaa?

4K- leffojen katsomiseen isolla kuvalla vaaditaan käytännössä samat asiat kuin normaalilta kotiteatterilta mutta kaikessa on 4K- mukana alusta loppuun. Hintahaarukka kuvapuolella on 6 900 - 100 000€ ja pakettiin pitää lisätä vielä kaiuttimet sekä tilan akustointi jotta kuva- ja äänimaailma olisi käsi kädessä laadullisesti.

4K- kuvamateriaali

1) Laadukkain 4K materiaali löytyy 4K Blu Ray- levyltä. Sitä saa muutamilta kauppiailta mm. CDON:sta. Varmaankin levyjä saa vuokrattua myöskin paikallisista videovuokraamoista. Striimauspalvelut tarjoavat myöskin 4K- sisältöä järkihintaan ja superhelposti. Amazon Prime ja Netflix nyt ainakin. Kaikkien suoratoistopalveluiden tarjoama 4K- kuvamatsku on kompressoitua sekä kuva- että äänipuolella joten se on laadullisesti heikompaa ja ihan merkittävästi. Mutta muista että Full HD- leffatkin paranee 4K- skaalauksella joka 4K- tykeissä on, joten valinnanvara ei supistu.

4K- blu ray soitin

2) 4K- kuvalähteeksi kannattaa laittaa 4K blu ray- soitin jossa on sisäänrakennettu Netflix. Näin saat parhaat puolet sekä levyltä että suoratoistopalveluista. Haluamme muistuttaa että 4K- materiaalia ei toista läheskään kaikki toistimet. Esim. PS4, PS4 Pro, XBox, Apple TV ja lukuisat muut eivät toista 4K- matskua levyltä ja Apple TV ei toista 4K-kuvaa suoratoistona tai millään tavalla. Tällä hetkellä joulukuu 2016 4K- levyjä ja suoratoistopalveluita toistavia laitteita ovat Sony mediatoistin, Panasonicin ja Samsungin Blu Ray- soittimet (pari mallia) sekä Xbox One S ja Amazon Fire TV.

4K AV- vahvistin

3) AV- viritinvahvistimen pitää olla täyden 4K- kuvan läpiviennillä ja 4k 60fps tuella, HDCP 2.2- tuella, täydellä väriavaruudella 4:4:4 tai BT.2020 miten vaan sitä haluaa kutsua. Mikäli jokin ominaisuus puuttuu niin kuvanlaatu heikkenee tai jos HDCP2.2 puuttuu niin kuva putoaa Full HD- tarkkuuteen automaattisesti. 

4K- videotykki

4) 4K tai UHD- videotykki on tietysti se mihin kaikki lopulta kulminoituu. Markkinoilla on villi tilanne sen suhteen sillä aitoja 4K tai UHD tykkejä on Sonylla. Ihan kohta JVC:ltä tulee aito 4K- tykki myös. 

5) Valkokangas joka täyttää riittävän tiukan laatukriteerit 4K materiaalille.
6) HDMI kaapelit jotka kykenevät viemään läpi 4K materiaalia
7) Äänentoisto joka tekee oikeutta 4K kuvalle. Muista että kuva on vain puolet elokuvasta ja toinen puoli on äänentoisto joten siihen kannattaa panostaa yhtä vakavasti.

Pikalinkit 4K laitteisiin ja tarvikkeisiin.

4K kuvalähteet
4K videotykit
4K vahvistimet
4K kaapelit
4K valkokankaat

 

Laadukkaat kaiuttimet